Ποιοί Είμαστε

Είμαι ο Κωνσταντίνος. Ζούσα για πολλά χρόνια στην Αγγλία. Εκεί, ήρθα σε επαφή με τα σκυλάκια Jack Russell terrier. Ήμουν λάτρης των μεγαλόσωμων σκυλιών. Είχα στην κατοχή μου ντόμπερμαν, ροντβάιλερ, λυκόσκυλα και τελευταία τον γερο-Πλούτο, ένα τεράστιο σκυλί Αγίου Βερνάρδου. 'Ομως, γνωρίζοντας αυτά τα μικρόσωμα, πανέξυπνα ενεργητικά και αστεία σκυλάκια, αποφάσισα να τα εκτρέφω. Επειδή υπάρχουν 3 μεγέθη και διαφόρων προελεύσεων Jack Russell, κατέληξα στο Αγγλικό Jack Russell terrier και συγκεκριμένα στα μικρόσωμα με λείο τρίχωμα. Τα Jack Russell μας έχουν βάρος 5-7 κιλά και ύψος 25-27 cm και είναι τα πιο μικρόσωμα που υπάρχουν. Στόχος μου είναι να παράγω υγιή, όμορφα κουτάβια, με καλό χαρακτήρα, εκπαιδεύσιμα και προσαρμόσιμα.

Το Ιστορικό της Ράτσας

ImageΤα υπέροχα αυτά σκυλιά οφείλουν την ύπαρξη τους στο πάθος για το κυνήγι ενός ιερέα από το Ντέβον της Αγγλίας, του John ("Jack") Russell. Σκοπός του ήταν να δημιουργήσει το ιδανικό σκυλί για το κυνήγι αλεπούς, το οποίο θα συνδύαζε τα πλεονεκτήματα διαφορετικών φυλών από κυνηγόσκυλα. Ήθελε ένα σκυλί που να έχει: αντοχή στο τρέξιμο, ταχύτητα και δυνατή μύτη, ώστε να εντοπίζει το θήραμα, αλλά και ζήλο για να το συλλαμβάνει και μικρό μέγεθος για να τρυπώνει στα λαγούμια, αλλά να διαθέτει και το θάρρος (ίσως και θράσος) ενός μεγαλόσωμου σκύλου, ώστε να παλεύει με το θήραμα και να κάμπτει την αντίσταση του. Για να πετύχει όλα αυτά τα επιθυμητά χαρακτηριστικά ο John Russell έκανε αρκετές διασταυρώσεις, κυρίως διαφόρων τεριέ.

Η γενάρχης των Τζακ Ράσελ θεωρείται το θηλυκό σκυλί (μάλλον τεριέ) με το όνομα Τράμπ (Trump), το οποίο απέκτησε από ένα γαλατά. Αυτό που τον ενθουσίασε σε αυτό το σκυλί ήταν η πρωτότυπη εμφάνιση του, σε συνδυασμό με τις κυνηγετικές του ικανότητες. Υποστηρίζεται ότι ήταν λευκό με καφέ μπαλώματα γύρω από τα μάτια, στα αυτιά και στην βάση της ουράς. Ο John Russell της έκανε τις πρώτες βελτιώσεις, στηριζόμενος σε διασταυρώσεις με λευκά Φοξ τεριέ (Fox terrier). Από τότε, το Τζακ Ράσελ άλλαξε αρκετά, αφού μετά τον αιδεσιμότατο John Russell αρκετοί εκτροφείς προσπάθησαν να βελτιώσουν την ράτσα μέσω αρκετών διασταυρώσεων κυρίως με Bulldog, Border Terrier, Lakeland Terrier και Beagle.

Σήμερα η αρχική φυλή έχει χωριστεί σε δύο ράτσες, το Πάρσον Ράσελ τεριέ (Parson Russell Terrier) και το Τζακ Ράσελ τεριέ (Jack Russell Terrier) με βασικότερη διαφορά το μέγεθος, καθώς το Πάρσον είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος. Το σύγχρονο Τζακ Ράσελ Τεριέ χωρίζεται σε τρεις τύπους ανάλογα με το μέγεθος στο μεγάλο, τον μεσαίο και τον μικρό τύπο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την αποκτησή του!

Είναι ένα θαρραλέο, ζωηρό, δραστήριο, έξυπνο και ανεξάρτητο σκυλί. Έχει αυτοπεποίθηση και υπομονή. Χρειάζεται από νωρίς εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση. Το τρίχωμά του δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, είναι λιτοδίαιτο και έχει ανάγκη από μεγάλες βόλτες συνδυασμένες με άσκηση.

Χαρακτήρας

Το Τζακ Ρασελ είναι ένα πολύ συμπαθητικό σκυλί, έξυπνο, ζωηρό και παιχνιδιάρικο. Κατά ορισμένους ανήκει σε μια από τις πιο έξυπνες ράτσες σκύλων. Είναι ενεργητικό, δυνατό, γρήγορο σκυλί με αυτοπεποίθηση και υπομονή, πάντα πρόθυμο για παιχνίδι. Μαθαίνει εύκολα, διαπρέπει σε σκυλίσια αθλήματα και γίνεται πολύ καλός σύντροφος. Ένα Τζακ Ράσελ μπορεί με το ίδιο πάθος να αγωνίζεται για να πιάσει μία αλεπού, να κυνηγήσει ένα παιχνίδι στο σαλόνι σας, να "σκοτώσει" μία κάλτσα μέσα στο δωμάτιο ή ένα ποντίκι στην αποθήκη. Η εξυπνάδα του όμως πολλές φορές δεν έχει όρια και μαζί με τη δυναμική του φύση και την απεριόριστη ενέργειά του μπορεί να γίνει συντριπτική. Στον ιδιοκτήτη του είναι εξαιρετικά πιστό, ενώ με τους ξένους καχύποπτο και μάχεται πάντα για την περιοχή του. Τα στοιχεία του πληθωρικού χαρακτήρα του που το κάνουν τόσο αξιαγάπητο μπορούν εύκολα να στραφούν εναντίον μας, αν δεν προσέξουμε την εκπαίδευση του και το κακομάθουμε. 

Μέγεθος και εμφάνιση

Το Τζάκ Ράσελ είναι ένα εύρρωστο και σκληροτράχηλο τερίε, το οποίο για αρκετά χρόνια εκτράφηκε όχι για την εμφάνιση του, αλλά για τις ικανότητες του στο κυνήγι, γι' αυτό και η φυλή αυτή παρουσιάζει μεγάλο εύρος ως προς τα χαρακτηριστικά της εμφάνισης. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες δεκαετίες και ιδιαίτερα μετά τον χωρισμό της αρχικής φυλής σε δύο, το σύγχρονο πρότυπο του Τζάκ Ράσελ τεριέ θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα σωματικά χαρακτηριστικά. Το ύψος του θα πρέπει να είναι από 23 έως 38 εκατοστά και το μήκος οφείλει να είναι ανάλογο με το ύψος, ώστε να παρουσιάζει μια συμπαγή ισορροπημένη εικόνα. Το κρανίο πρέπει να είναι επίπεδο, μέτριου πλάτους στο σημείο των αυτιών και να στενεύει στα μάτια. Η μύτη θα πρέπει να είναι μαύρη, ενώ τα αυτιά μπορούν να είναι όρθια ή κρεμαστά σε σχήμα V (ημιόρθια). Το τρίχωμά μπορεί να είναι μακρύ ή κοντό, λείο ή τραχύ ή και συνδυασμός των δύο που ονομάζεται σπαστό τρίχωμα. Ένας σκύλος με σπαστό τρίχωμα ενδέχεται να έχει κάπως μακρύτερες τρίχες στην ουρά ή το πρόσωπο. Το κυρίαρχο χρώμα του οφείλει να είναι το λευκό, τουλάχιστον 51% με μαύρα ή καφέ (που ποικίλουν από ανοιχτά έως σκούρα καφέ) μπαλώματα. Το βάρος ποικίλει από 5 έως 9 κιλά.

Φροντίδα

Είναι σκύλος συντροφιάς, μπορεί να κοιμάται και μέσα στο σπίτι, αλλά έχει ανάγκη την βόλτα και την καθημερινή άσκηση για να εκτονώσει την τεράστια ενέργεια που διαθέτει. Πρέπει να είναι απασχολημένο με κάτι, γιατί αλλιώς μπορεί να γίνει νευρικό και να αρχίσει να καταστρέφει πράγματα στο σπίτι. Χρειάζεται λίγη αλλά ποιοτική τροφή. Ο μακρύτριχος τύπος χρειάζεται χτένισμα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Τα Τζακ Ράσελ λόγω της φύσης τους δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα από τις καιρικές συνθήκες. Ο κύκλος ζωής τους ποικίλει από 12 έως 17 έτη.

 

Αποκτήστε το δικό σας!

ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΑ κουταβάκια ράτσας Τζακ Ράσελ τεριέ. Απο μικρόσωμους και μυώδεις γονείς, 5-7 κιλά βάρος και 25-27 cm ύψος, εξαιρετικής μορφολογίας και καθαροαιμίας. Πανέξυπνα και παιχνιδιάρικα, μαθαίνουν και εκπαιδεύονται εύκολα.

Προσαρμόζονται εύκολα σε όλες τις συνθήκες και είναι πολύ καλοί σύντροφοι, ειδικά για οικογένειες με παιδιά. Διαθέσιμα κουτάβια σε πολλούς χρωματικούς συνδυασμούς. Τρικολόρε, άσπρα με μάσκες ή μπαλώματα σε μαύρο ή καφέ, πειρατές και πειρατίνες και σπάνιο με γκρι μάσκα. Τα σκυλάκια δίνονται υγιή, απογαλακτισμένα και αποπαρασιτωμένα, με το πρώτο εμβόλιο, βιβλιάριο υγείας, τσιπάκι και εξετασμένα από κτηνίατρο. Είμαστε υπερήφανοι που τα κουτάβια μας δεν έχουν νιώσει ούτε πόνο, ούτε φόβο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τους γονείς. Παρέχεται υποστήριξη σε θέματα προσαρμογής του νέου σας κουταβιού.»